ACTIVITATS DE LA XARXA

4a Jornada Xarxaprod Residències artístiques: el temps i la pandèmia.


Rituals / Films / Recursos / Diàlegs / Acompanyament / 

Temps per Compartir i Cuidar-nosData: 16 de Desembre 2020


Horari: de 10:00h a 12:00h i de 16:00h a 18:00h


Lloc: Virtual i a casa Residències artístiques: el temps i la pandèmia proposa continuar la feina feta durant la 3a Jornada de Xarxaprod expandint el suport, l'empatia i les sinergies. Malgrat un context desfavorable, creiem imprescindible repensar-nos i articular noves eines de suport mutu i d’intercanvi de coneixements. Per fer-ho, la 4a Jornada de Xarxaprod amplia el seu camp d'acció per tal d’aproximar-se a les pràctiques creatives transnacionals i post-virtuals.  


La Jornada s’articula en dues sessions de dues hores cada una. 


Per a la primera sessió proposem converses entre La Caldera, el Instituto del Tiempo Suspendido i la curadora Angela Serino. Per a la segona, hem convidat a l’Scottish Sculpture Workshop i La Escocesa. L’objectiu d’aquestes dues sessions és el de compartir experiències i reflexionar sobre concepcions alternatives de la temporalitat i la institució desde la perspectiva de les residències artístiques.


Com a pas previ a aquests diàlegs volem connectar-nos amb les experiències de diferents artistes locals que, a causa de l'estat pandèmic, han hagut d'adaptar-se a nous formats i maneres d'estar i ser al lloc. Per fer-ho proposem les intervencions de dos artistes residents a ARAR i Projecte Co.

  

16 de Desembre de 10.00 a 12.00h


Presentació (5m) 


Experiències: Lara Brown artista resident a La Caldera: Projecte ARAR (15m) 


Conversa entre espais/projectes: 

La Caldera + Angela Serino 'Cultivating time'  + Instituto del Tiempo Suspendido (60m) 


Descans  (10m)


Q&A i conclusions (30m) 16 de Desembre de 16.00 a 18.00h


Presentació (5m) 


Experiències: Artista resident La Escocesa: Projecte Co i Fora de Camp (15m) 


Conversa entre espais/projectes:

La Escocesa  + Scottish Sculpture Workshop (60m)


Descans  (10m)


Q&A i conclusions (30m) 


La trobada es complementa amb tot un seguit de propostes post-virtuals. Aquestes propostes volen expandir la temporalitat de la jornada en el seu abans i al seu desprès a partir de la pràctica d’un seguit de visualitzacions, rituals i eines. Amb aquests recursos, individuals i col.lectius, proposem explorar els cossos i espais des d’on continuar articulant la pràctica artística i els nostres projectes.


AiR Films


El primer d’aquests recursos és una selecció de films que d’una forma tangencial reflexionen sobre el fenomen de les residències artístiques i més concretament sobre la idea de viatge com a forma de compartir coneixements. 


Andrei Rublev (Andrei Tarkovsky, 1966) Filmin


Visages Villages (Agnes Varda, 2017) Filmin


Uzak (N B Ceylan, 2002) Filmin


Fully Awake: Black Mountain College (Cathryn Davis Zommer and Neeley Dawson, 2008) Vimeo


Coco Chanel and Igor Stravinsky (Jan Kounen, 2009)


Los Idiotas (Lars von Tier, 1988) 


‘Soñar un Lugar’ (Pueblos en Arte)


Two Years at Sea (Ben Rivers, 2011)


Rituals 

 

Per tal d’humanitzar la virtualitat en temps pandemics, el segon recurs proposa la pràctica d’un seguit de micro-accions o rituals. De forma quasi invisible pero persistent, aquests rituals tenen per objectiu potenciar altres maneres de fer i estar. Les micro-accions que proposem poden ser practicades tant de forma intima com col.leciva, a nivell individual o institucional i,  tot i que en sugerim unes pautes, són sobretot una invitació al joc. 

 

Aquests rituals formen part d’un dels set prototips del programa RESHAPE finançat per Creative Europe. Pots fer-nos arribar la documentació del ritual a coordinacioxarxaprod@gmail.com


1. Aprenent de les plantes

 

En aquest ritual proposem explorar la connexió que existeix entre nosaltres i les plantes.

 

- Tria una planta, un arbre, un arbust o un vegetal.

 

- Reserva’t deu minuts de la teva atapeïda agenda per observar aquesta planta, aquest arbre o arbust. Observa’l de prop i de lluny. Assegura’t de sentir el terra on està arrelat, la terra que el nodreix. Observe’n els petits canvis, la llum que l'alimenta i els éssers que hi habiten. Repeix l'acció durant deu dies.

 

- Documenta el procés cada dia amb una foto o un dibuix i fes una gravació d'àudio del que has observat o sentit.

 

- Comparteix aquestes observacions amb els teus companys o companyes. El contingut es pot compartir també a la web o instagram de Xarxaprod.

 

2. Cartografia de rutes possibles

 

- Abans que arribi el proper artista en residència, ja sigui fisica o virtualment, reserva't temps per pensar què necessiten saber del vostre entorn. Potser li recomanaries anar a la fleca local, passejar per un parc tranquil, visitar una casa o edifici peculiar, o un indret que us recorda un moment trist o alegre.

 

- Agafa paper i llapissos de colors i dibuixa un mapa del teu entorn, de llocs, personatges i fets que siguin importants per a tu.

 

- Explica al nou resident, ja sigui fisic o virtualment, la teva cartografia.

 

- Convida al resident a fer-hi comentaris, a crear el seu propi mapa i compartir-lo.

 

3. Standpoint

 

- Observa l'espai, equip i institució on treballes.

 

- Agafa paper i llapissos de colors i dibuixa’t al centre.

 

- Tenint en compte la teva afinitat i/o interacció, dibuixa-hi també les diferents  comunitats que formen part del context on treballes. Com més estreta sigui la interacció més a prop teu serà. Si la interacció és inexistent, aquest col·lectius restaran al marge del paper.

 

- Escull una de les comunitats i busca qui la representa. Potser la persona que cerques no es troba a la teva xarxa directa, en aquest cas pregunta als teus amics o companys de feina. Busca una manera de contactar amb aquesta persona.

 

- Convida a aquesta persona a prendre un cafè o a fer un tomb.

 

- Escolta i observa tot allò que potser t'havia passat per alt. Mira què pots oferir o millorar.

 

- En acabar la trobada, fes-li un regal.

 

4. Carta a un mateix

 

- Focalitza't en allò que fas en el teu lloc de treball.

 

- Agafa paper i llapissos de colors i dibuixa un organigrama de la xarxa de la que formes part. Descriu les estructures que, des de la teva organització, s'han creat. Anota les persones que hi participen: els vostres companys de feina, artistes, empleats, dissenyadors, productors, aquells en què esteu en contacte diari, o que co-defineixen qui ets i què fas.

 

- Tanca els ulls ... i surt del mapa.  Esborra't de la xarxa, deixa que un espai en blanc et substitueixi. Ara ets fora, ja no pertanys a l'estructura.

 

- Escriure una carta a una persona que porta el teu nom. Sigues honest i crític.  Explica per què t'agradaria fer-te càrrec de l'espai en blanc, de la xarxa. Què canviaries si tinguessis aquesta posició? Quins són els privilegis que comporta? Centre't en l'accessibilitat. Imagina que estás en una situació de desavantatge social, cultural o econòmic. Què cal canviar a la teva organització perquè puguis formar-ne part?

 

- Introdueix la carta en un sobre. Escriu-hi el teu nom i adreça. Fes un passeig fins a l'oficina de correus. Compra un segell i envia-la.

 

Torna al teu lloc de treball. Aviat rebras una carta.

 

5. Privilegiant l’acció directa

 

Un cop identificats els nostres privilegis, els podem posar en funcionament. Podem provar de trobar maneres de distribuir-los, donant espai als altres. 

 

- Identifica els teus privilegis dins de l'organització de la qual formes part. Passeja’t pels espais i repassa els projectes passat o presents parant atenció als privilegis que els acompanyen (condicions econòmiques, de visibilitat o de coneixement).

 

- Tradueix els teus privilegis en potencialitats. Para atenció en el què aporta i imaginat què hi podria fer algú altre, algú que potser encara no és present en el teu  context laboral. Identifica projectes socials actius al teu barri o poble. Para atenció a les comunitats que en formen part i les necessitats que cobreix.

 

- Transformar el potencial en una acció directa.

 

- Dóna visibilitat a aquest projecte social. Utilitza els butlletins, xarxes i relacions públiques de la vostra organització per difondre la veu dels membres de la vostra comunitat. Si és possible comparteix amb l’equip de treball de la teva organització la possibilitat de fer un donatiu ja sigui economic o material.

 


Eines en temps padèmics 


El tercer d’aquests recursos és una selecció de eines que ens poden ajudar a humanitzar la virtualitat en temps pandemics. Volem entendre aquest seguit d’eines I reflexions com a possibilitats per expandir el treball creatiu col.laboratiu i més concretament per entendre les residències artístiques també desde un pre i un post tan creatiu com necessari. 


Tech against Coronavirus


Eines per treballar a distancia (Resartis)


Covid 19 Survey (Resartis)


Aprenentatge digital / Residències virtuals (Resartis)


Webinar ‘Residencies in Challenging times’ (Resartis i IASPIS)


Coronavirus: Resources: Arts, Culture and Cultural Mobility (On the Move i Circostrada)

Online seminar Community, Care and Laboratory (Adam Mickiewicz Institute, Fine Arts Academy in Katowice and the Ujazdowski Castle Centre for Contemporary Art, Poland and Transartis, The Netherlands)


Digital diaries by writers and artists in exile during the pandemic (ICORN)


Que és Xarxaprod?

Xarxaprod  - Xarxa d’espais de producció i creació de Catalunya- és una associació que aglutina centres de producció i creació tant públics com privats al servei de la producció cultural contemporània.
Creada l’any 2006, l’objectiu principal de Xarxaprod és compartir i optimitzar recursos amb la finalitat d’enriquir el teixit productiu a disposició de creadors/es i fomentar la seva relació amb la societat.

logo

Amb el suport de:
logo